Angličtina pre samoukov

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Angličtina pre samoukov - základy pre letnú dovolenku

Viete, čo si zbalíte do kufra pre letnú dovolenku? Nemala by vám chýbať angličtina pre samoukov!

Už určite máte svoje plány na zaslúžený relax - či už pri pláži, v horách, alebo v nejakom zaujímavom meste. Dnes máme celý svet ako na dlani. Čaká len na nás, aby sme objavili jeho krásy. A čím viac sa človek vie ponoriť do zahraničnej kultúry, tým lepšie spozná kúzlo cestovania.

V cudzine sa človek najlepšie cíti, ak vie s ľudmi prehodiť pár slov v cudzom jazyku. Vytvorí to úplne inú atmosféru. Ako je všeobecne známe, najužitočnejšia je v dnešnej dobe angličtina pre samoukov. Nezabudnite si preto k opalovaciemu krému pribaliť aj dobrú učebnicu alebo sa prihláste na kvalitný online kurz.

Aj niekoľko ručne vybraných anglických slovíčok urobí veľký rozdiel. Neraz sa stane, že anglická fráza "Where is the toilet?" (Kde je záchod?) nás zachráni pred hotovou katastrofou. Človek si pomôže aj keď nemá čas rozmýšľať o gramatických pravidlách. Preto je dobrá učebnica angličtiny alebo kurz angličtiny pre samoukov zameraný práve na slovíčka. Gramatika je samozrejme dôležitá, ale všetko má svoj čas. Pozrime sa na najdôležitejšie anglické slovíčka, ktoré sa vám na dovolenke rozhodne zídu:

airplane

lietadlo

airport

letisko

amusement park

zábavný park

baggage

batožina

beach

pláž

camera

fotoaparát

currency

mena

ferry

trajekt

flight

let

foreigner

cudzinec

highway

diaľnica

island

ostrov

landing

pristávanie

passport

cestovný pas

restaurant

reštaurácia

room

izba

sea

more

station

stanica

subway

metro

suitcase

kufor

sunscreen

opaľovací krém

swim

plávanie

swimsuit

plavky

ticket

vstupenka

tour guide

turistický sprievodca

train station

vlaková stanica

translate

preložiť

trip

výlet

umbrella

dáždnik

vacation

dovolenka

Výborným spôsobom, ako sa dajú slovíčka uložiť do pamäte natrvalo, je učiť sa ich písaním. Práve preto odporúčame kurz cez internet na stránkach Speaking Friends. Táto angličtina pre samoukov je zameraná na vyplňovanie anglických slov do políčok podľa slovenskej predlohy. Slovíčka sa opakujú vo zvyšujúcich sa intervaloch, a preto sa ukladajú do vašej dlhodobej pamäte.

Práve vďaka dlhodobej pamäti získavame výhodu v bežnej konverzácií. Určite poznáte ten pocit, že chcete niečo povedať, ale neviete si zrovna vybaviť slovíčko, aj keď ste sa ho prednedávnom naučili. Je to spôsobené momentálnym stresom, ktorý nám zablokuje krátkodobú pamäť. Cítime, že slovíčka máme na jazyku, ale takpovediac nechcú vyliezť. Z toho dôvodu je pre konverzáciu dôležité, aby boli slovíčka uložené v našej dlhodobej pamäti - v tom prípade ich bez problémov vieme použiť v akejkoľvek situácií.

Učenie cudzích jazykov nie je jednoduché. Vyžaduje veľkú dávku motivácie a disciplíny. Potrebujeme cítiť zadosťučinenie, aby sme s učením neprestali. A čo iné nám môže dať dobrý pocit, ako keď sami vidíme, že sa vieme rýchlo dohovoriť?

Práve preto sa treba sústrediť na slovíčka. S anglickými slovíčkami sa ľahko dohovoríme hneď od začiatku. Vedeli ste, že už len s 500 slovíčkami viete plynulo vyjadriť všetky svoje myšlienky? V bežných konverzáciách totiž používame len niekoľko stoviek najčastejších slovíčok, ktoré sa v rôznych formách opakujú a vyjadrujú všetko, čo potrebujeme. Nebojte sa preto cudzích jazykov - jediné, čo potrebujete, je kvalitná slovná zásoba.

Stačí k tomu dobrá učebnica angličtiny v kufri. Vaša budúca dovolenka bude o poznanie zaujímavejšia. Objednáte si v reštaurácií, spýtate sa na cestu, kúpite si lístok v múzeu. Angličtina pre samoukov pridá vášmu cestovaniu nový rozmer zážitku.

So slovnou zásobou sa rýchlo rozbehnete a budete na ňu môcť nadviazať zaujímavými frázami. Vaša znalosť jazyka sa začne nabalovať ako lavína. Ak máte naponáhlo, zapamätajte si týchto 5 základných fráz:

  • How much does it cost? (Koľko to stojí?)
  • What time is it? (Koľko je hodín?)
  • Where can I buy the ticket? (Kde si môžem kúpiť vstupenku?)
  • I would like a coffee. (Dal by som si kávu?)
  • Which places should we visit? (Ktoré miesta máme navštíviť?)

Ak sa chcete pripraviť poctivejšie, na stránke online kurzu Speaking Friends si môžete vyskúšať efektívny kurz angličtiny cez internet.

Prajeme vám príjemnú dovolenku :-)


Angličtina pre samoukov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014